Duurzame mode: “We controleren continu de kwaliteit”
Amoena zet zich in voor duurzaamheid en zorgt ervoor dat de buitenlandse arbeidsomstandigheden voldoen aan de Duitse normen.
Veel bedrijven laten hun producten in het buitenland maken. Dirk Müller is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en verwerking van textiel bij Amoena. In dit interview legt hij uit hoe Amoena ervoor zorgt dat de arbeidsomstandigheden bij buitenlandse dochterondernemingen voldoen aan de Duitse normen en hoe het bedrijf zich inzet voor duurzaamheid.
Redacteur: Maken jullie zelf de lingerie en badkleding bij Amoena?
Dirk Müller: Wij hebben langlopende samenwerkingen met onze leveranciers, zowel in Centraal-Amerika als in Azië.
Koopt Amoena de materialen in het buitenland omdat deze daar goedkoper zijn?
Historisch was dat wel een reden. Om kosten te besparen begonnen vrijwel alle grote textiel- en kledingbedrijven in de jaren 80 met de productie van hun goederen in het buitenland. Als gevolg hiervan hebben lokale textielfabrieken en naaiateliers andere dochterondernemingen opgericht in Azië. Markten zoals China hebben nu een enorme kwalitatieve voorsprong op ons op het gebied van textielproductie. Veel van de leveranciers van de grondstoffen en vezels zitten nu ook in het Verre Oosten.
De rechten van de werknemers worden gerespecteerd
Hoe zorgt u ervoor dat de buitenlandse partners op een verantwoordelijke manier produceren en dat de werknemers goed behandeld worden?
Alle bedrijven waarmee we samenwerken, zoals in Azië, zijn gecertificeerd door het Initiatief voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (Business Social Compliance Initiative, BSCI) en Wereldwijde verantwoordelijk geaccrediteerde productie (Worldwide Responsible Accredited Production, WRAP). De BSCI en WRAP zijn de gouden standaard in de textielindustrie.
Wat betekent 'de gouden standaard' in deze context?
De certificering bestaat uit een soort gedragscode die garandeert dat de arbeidsomstandigheden voldoen aan de Europese normen en dat de rechten van de werknemers worden gerespecteerd. Kort samengevat betekent dit het volgende: de productieomstandigheden zijn veilig, het bedrijf voldoet aan alle brandveiligheidsvoorschriften,kinderarbeid is verboden, de werkweek is maximaal veertig uur, de werknemers hebben recht op sociale verzekering, het oprichten van vakbonden is toegestaan en er wordt een minimumloon betaald.
Wat betekent “STANDARD 100 BY OEKO-TEX”?
De Standard 100 by Oeko-Tex bevestigt dat onze stoffen, zoals kleding, beddengoed en handdoeken, naast grondstoffen en textielproducten en accessoires, zoals garen, stoffen, knopen en etiketten, veilig zijn voor de gezondheid. Een product met deze certificering is getest op vervuilende bestanddelen en mag bepaalde hoeveelheden niet overschrijden. Deze certificering wordt uitgereikt door de Internationale vereniging voor onderzoek en testen op het gebied van textiel- en lederecologie (International Association for Research and Testing in the Field of Textile and Leather Ecology, Oeko-Tex).
Bij het verven wordt er zo weinig mogelijk water gebruikt
Hoe bent u er zeker van dat de bedrijven waarmee u samenwerkt het werk niet uitbesteden aan derden?
We gaan regelmatig op bezoek en controleren continu de kwaliteit van elke productieronde. Als het werk zou worden uitbesteed, merken we dit direct. We voeren ook regelmatig onaangekondigde inspecties uit. Wat echter ook zeer belangrijk is voor Amoena is dat we onze producten zo duurzaam mogelijk produceren..
Kunt u een voorbeeld geven?
De materialen die we gebruiken komen vooral van leveranciers die hun eigen waterzuiveringsinstallaties hebben. Dat wil zeggen dat er veel minder water wordt gebruikt dan normaal in het produceren en verven van textiel. Om aan de milieunormen te voldoen, kopen we alleen materialen in die voorzien zijn van de Oeko-Tex® Standard 100-certificering. Zo weten we zeker dat de stoffen geen bestanddelen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.