Ben je klaar voor een betere gezondheid?
Rebounding is een rustige therapie voor cardio en lymfecirculatie.
Er leven steeds meer vrouwen langer na borstkanker, en daarom focust onderzoek vaak op het leven met de gevolgen van de ziekte en de behandeling daarvan – en een van de meest significante gevolgen is het blijvende risico op lymfoedeem.
Training kan lymfoedeem helpen voorkomen en onder controle houden en recent wordt rebounding – een training die gebruik maakt van de minitrampoline – opnieuw bekeken. Je herinnert je natuurlijk de minitrampoline: het klassieke hulpmiddel om af te slanken uit de jaren 80 (samen met de beenverwarmers en de zweetbanden). Die heeft de laatste jaren een heropleving gekend, gedeeltelijk veroorzaakt door de toegenomen kennis bij artsen van het lymfesysteem. Sommige deskundigen zeggen dat rebounding de enige training is waarmee lymfe verticaal kan stromen, door zijn zwaartekracht en ritmische beweging.
Spring erop: Training is weer IN!
Fitnesscentra en atletiekclubs overal ter wereld hebben reboundinglessen op hun agenda, en met de beschikbare thuistrampolines van topkwaliteit kopen klanten hun eigen rebounders nu ook zelf.
‘Ik denk dat [rebounding] terugkomt omdat het zoveel zaken rond fitheid en gezondheid aanspreekt in één enkele, fijne en comfortabele training. Dat zijn zaken die mensen echt beginnen te waarderen’, legt John Hines van bellicon USA uit, een van de eerste producenten van hoogwaardige rebounders. ‘Amerikanen zijn op heel wat vlakken nu minder gezond dan voor de fitnessrage van de jaren 70 en 80. Onze manier van leven is de afgelopen 40 jaar sterk veranderd. Mensen zijn minder actief dan vroeger, waardoor we gevoeliger zijn voor allerlei gezondheidsproblemen.
De meeste klanten realiseren zich dat ze een training moeten vinden die leuk is, opdat ze er een gewoonte van kunnen maken. Dat verschilt voor iedereen, maar de reboundingcursussen zijn om een bepaalde reden populair – heel wat mensen vinden op een trampoline springen leuk!
Het lymfevatenstelsel: de stroom begrijpen
Je lymfevatenstelsel maakt deel uit van je bloedvatenstelsel en vervoert vloeistof van het weefsel naar de lymfeknopen via een netwerk van eigen lymfevaten. Lymfe lijkt heel sterk op bloedplasma maar bevat de ziektebestrijdende witte bloedcellen (lymfocieten), afvalproducten en stukjes cel, samen met eiwitten en bacteriën.
Het belangrijkste verschil tussen het cardiovasculaire systeem en het lymfevatensysteem is dat het lymfevatensysteem het hart niet nodig heeft om zijn vloeistof rond te pompen. De beweging is over het algemeen traag en staat minder onder druk. De lymfecirculatie kan gestimuleerd worden door handmatige drainage (massage), spiercontractie en aerobics. Wandelen, dansen, zwemmen, stappen en pilates zijn allemaal gezonde opties, maar volgens de populaire wellnessliteratuur (merk op dat er geen definitieve wetenschappelijke studies zijn) zorgt het ritmische springen bij rebounding ervoor dat de lymfevaten simultaan open en dicht gaan, en dat kan de lymfestroom significant vergroten.
‘Mensen met om het even welke gezondheidsproblemen moeten eerst met hun arts overleggen voor ze aan een nieuw type training beginnen’, adviseert Hines. Het wordt ook aanbevolen dat mensen met lymfoedeem steunkousen dragen tijdens het trainen. Maar de voorstanders van rebounding en de lymfebeweging zeggen dat de voordelen talloos zijn:
- Voert afvalstoffen af zoals dode cellen en kankercellen, andere afvalstoffen, besmettelijke virussen en metalen
- Versterkt het immuunsysteem door antigenen te verwijderen
- Beschermt de gewrichten tegen harde landingen en vermoeidheid (het wordt als een na beste niet-belastende lichaamsbeweging beschouwd, na zwemmen)
- Verbetert evenwicht en coördinatie
- Oefent het hart efficiënter; er wordt gezegd dat 20 minuten op een rebounder vergelijkbaar is met 1 uur lopen
- Brengt het kind in je naar boven – springen is leuk!
Je in het zweet trainen zonder je gewrichten te belasten – en je weer kind voelen? Klinkt als iets wat we allemaal eens moeten proberen!
Over zweten gesproken…
Als je het ongemak van zweten achter je borstprothese wilt vermijden, hebben we een betere keuze: Amoena Energy