Het geheim van je make-uptasje
Hoeveel zorgen moet ik mij maken over '100% natuurlijke' en organische cosmetica?
Bijna niemand heeft het erover. maar de eerste Japanse geisha's', die bekendstonden om hun exclusieve schoonheid en extreem artistieke gezichten gebruikten 100% natuurlijke make-up.
Loodwit.
Hun vlekkeloze foundation was 100% natuurlijk. Lood vind je in kleine hoeveelheden in planten, dieren, lucht, water, stof en de aardkorst. Het is ook, dat weten we nu, een gedocumenteerd carcinogeen.
Misschien een extreem voorbeeld, maar het helpt het punt te onderstrepen dat '100% natuurlijk' niet altijd hetzelfde is als 'superieur'. Alison Raffaele Tatem, oprichter en creatief directeur van Alison Raffaele Cosmetics, houdt dat in haar achterhoofd als ze laveert door het hedendaagse veranderende landschap van persoonlijke schoonheids- en cosmeticaproducten.
"Als make-upartiest heb ik altijd het gevoel gehad dat als je iets op je huid smeert dat schadelijk voor je is, je er niet mooier op zult worden. Dus toen ik in 2000 begon met het maken van mijn eigen cosmetica op basis van traditionele formules, begon ik mij ook te verdiepen in de parabenendiscussie", legt Raffaele uit.
Culturele aspecten
Op dat moment waren er juist ontdekkingen gedaan over het verband tussen parabenen, ofwel synthetisch geproduceerde chemische conserveringsmiddelen die op grote schaal werden gebruikt vanwege hun antibacteriële en schimmeldodende eigenschappen, en borstkanker. De eigenschap van parabenen om oestrogeen na te bootsen was reden tot ongerustheid, omdat borstkankercellen voor hun groei afhankelijk zijn van dit hormoon.
Vanaf het moment dat wij hierover publiceerden zijn er geen verdere studies geweest die dit verband ondersteunen. Maar ondanks dat blijft het een hot item voor degenen die zich zorgen maken over hun gezondheid, grotendeels veroorzaakt door de vele berichten die op het internet verschijnen, de toegenomen zichtbaarheid van gezondheidsfreaks en de kracht van de organische/duurzaamheidsbeweging binnen de voedselindustrie en de mode.
De fabrikanten van make-up en huidverzorgingsproducten, waaronder Raffaele , hebben daarop aangesloten, nadat ze overtuigend bewijs hadden gevonden dat andere soorten conserveringsmiddelen in plaats daarvan konden worden gebruikt.
Wist je dit? Amoena's eigen Soft Cleanser en Skin Preparation Wipes zijn ook vernieuwd en zijn tegenwoordig vrij van polyethyleneglycol (PEG) en PEG-derivaten, kleurstoffen en parabenen. |
---|
Onaflaatbare geruchtenstroom
Omdat we zoveel horen over deze kwestie in de Amerikaanse media, is het gemakkelijk om een verdacht bestanddeel (of het nu wel of niet geregistreerd is) te verifiëren aan de hand van een zoekopdracht via Google. Sensatie verkoopt, en daarom zijn bloggers, magazines en andere media bereid verhalen te publiceren die de wenkbrauwen doen fronsen. Bovendien is er geen officieel bestuursorgaan voor cosmetica. De FDA test cosmetica niet voordat deze wordt toegelaten en eist niet van fabrikanten dat zij hun voorzieningen of bestanddelenlijsten registreren. Dus het is een braakliggend terrein zonder universele referentiepunten.
Aan de andere kant herinnert de American Cancer Society lezers van haar website eraan dat "consumenten zich moeten realiseren dat er geen bewijs is dat cosmeticaproducten met het label 'natuurlijk', 'organisch' of 'groen' echt veiliger zijn dan producten die deze labels niet dragen." En de Personal Care Products Council, de leidende nationale handelsassociatie die de wereldwijde cosmetica en huidverzorgingsproductenbranche vertegenwoordigt, heeft in maart 2012 een verklaring afgelegd waarin staat, dat “de aanwezigheid van bepaalde chemische stoffen in producten gelijkstellen met potentiële schade onjuist is en consumenten onnodig bang maakt over producten die bestanddelen bevatten waarover een massa wetenschappelijke gegevens bestaat om hun veiligheid te ondersteunen.”
Dat resulteert in het feit dat consumenten zelf moeten beslissen. Moeten we onze make-up beschouwen als 'onschuldig totdat het tegendeel is bewezen', zoals we al honderd jaar doen, of andersom? Geen enkele benadering is per definitie fout, en het hoeft niet alles of niets te zijn. (Natuurlijk kan het niets zijn, elke vrouw kan er voor kiezen te stoppen met het gebruik van verzorgingsproducten als ze echt geen enkel risico wenst te nemen.)
Proberen het juiste te doen
Een andere bron, The Breast Cancer Fund, tracht te helpen "de ecologische gevolgen van borstkanker bloot te leggen en te elimineren" en zijn zichtbare pogingen omvatten de overbekende Campaign for Safe Cosmetics (Campagne voor veilige cosmetica). Deze brede samenwerking stuurt de publieke actie over de kwestie aan en helpt een heleboel consumenten keuzes te maken wat betreft de producten die ze kopen. Als je de neiging hebt steeds vaker voor organische en natuurlijke producten te kiezen, heb je steeds meer mogelijkheden.
Maar het is nog wel steeds moeilijk om producten te vinden die volledig 'schoon' zijn en toch hun werk doen. Raffaele geeft een voorbeeld: "Het is echt moeilijk om schone mascara te vinden die niet onmiddellijk van je gezicht druipt." Zij adviseert stapje voor stapje te werk te gaan. "Huidverzorging heeft voor hetere vuren gestaan dan gekleurde cosmeticaproducten. Pigmentatie en draagtijd hebben nog steeds een lange weg te gaan in termen van verbetering." Dus begin gewoon met je eigen verzorgingsproducten, zoals lotion, deodorant en shampoo. Daar haal je op dit moment het meeste voordeel uit.
Een goede vuistregel, althans volgens de makers van DirtyBeauty.com, is zo dicht mogelijk bij de basis te blijven. "Onze huid heeft behoeften en natuurlijke functies die haar mooi houden", vult Samantha Dickey, de oprichter van het bedrijf aan. "We hoeven haar alleen maar te voorzien van bouwstenen zodat ze voor ons aan het werk kan. De zon en de aarde leveren deze stenen aan planten, en planten leveren ze op hun beurt weer aan ons. Net als bij voedsel, halen we het meeste [voordeel] uit planten die 'vers geplukt' zijn."
Dickey suggereert verschillende bestanddelen waar gebruikers van make-up en schoonheidsproducten beslist op zouden moeten letten:
- SPF. Te veel zon is de belangrijkste oorzaak van vroege tekenen van huidveroudering. De SPF helpt ons te beschermen tegen teveel zonlicht.
- Antioxidanten. Vitamine A, C en E zijn antioxidanten die je vindt in natuurlijke bestanddelen zoals groenethee-extract en karitéboter. Ze helpen te voorkomen dat toxines (zoals teveel zonlicht) gezonde cellen beschadigen.
- Essentiële vetzuren (EFA's) zijn letterlijk 'olieachtige zuren' die 'essentieel' zijn voor een gevoede, zachte huid. Ons lichaam kan geen EFA's aanmaken; we moeten ze halen uit planten. Sommige bronnen bevatten karitéboter, cacaoboter, mangoboter, sojaolie en olijfolie.
Onthoud: er goed uitzien kan je helpen te genezen
Vooral voor vrouwen die aan het begin staan van hun borstkankertraject is het erg belangrijk dat ze hun schoonheidsproducten niet tot hun vijand maken. Vooral tijdens de chemotherapie is je goed voelen, je jezelf voelen en dus mooi voelen, van invloed op hoe je reageert op de behandeling. In het boek Beauty Pearls for Chemo Girls (schoonheidsparels voor chemomeiden) wordt de lezer erop gewezen dat er goed uitzien ervoor zorgt dat je je beter voelt: "Zorg goed voor je fysieke ik, je emotionele ik en je spirituele ik", is het dringende advies van de auteurs. "Het is niet alleen de manier om zo normaal mogelijk te blijven functioneren tijdens je ziekte ... als je weigert toe te geven aan je ziekte is dat een daad van hoop en moed. "
Maar het belangrijkste van alles, benadrukt Raffaele, is een geïnformeerde consument te zijn. Surf niet alleen over het net; praat met artsen. Ga op zoek naar wetenschappelijke rapporten (die overigens moeilijk te vinden zijn). Stel vragen. Zoek naar bedrijven die je vertrouwt. Als je hen vraagt naar specificaties zullen veel bedrijven antwoord geven, niet alleen omdat ze graag jouw loyaliteit willen winnen, maar ook omdat dit gewoon het begin van een verandering is. De geschiedenis van de cosmetica staat op een keerpunt. En de meeste fabrikanten willen vooroplopen om het goed te doen.