Evolutie op het gebied van borstprotheses
De geschiedenis van Amoena-borstprotheses
Amoena heeft meer dan 25 geregistreerde patenten en een historie die kan bogen op groei, technologische vooruitgang en diversificatie. Hier volgen slechts een paar van de hoogtepunten van de laatste 40 jaar:
- 1975 Eerste siliconen prothese
- 1984 Tweelaagse borstprotheses
- 1988 Borstprotheses met laag met vloeibare gel aan de achterzijde
- 1990 Eerste driehoekige borstprothese
- 1992 Eerste generatie zelfhechtende borstprotheses
- 1996 Lichtgewicht siliconen protheses
- 1998 Eerste borstprothese met geïntegreerde zelfklevende laag
- 2001 Borstprothese met kneedbare laag aan de achterkant
- 2004 Lichtgewicht oranje-bruine borstprotheses
- 2005 Ademende borstprotheses
- 2008 Borstprotheses met Comfort+-technologie
- 2010 Energy-borstprotheses
- 2014 Cosmetic-borstprotheses
De start ging niet zonder slag of stoot
De uitgebreide borstprothesetechnologie heeft een hele weg afgelegd. Aan het begin van de vorige eeuw bestonden er niet eens borstprotheses. Vrouwen liepen zonder prothese of maakten hun eigen prothese van het materiaal dat voorhanden was. Dat resulteerde vaak in een handgemaakt zakje gevuld met katoendraad of restjes stof.
De jaren 40 en 50
Op maat gemaakte borstprotheses kwamen pas na 1940 op de markt, toen de postoperatieve beha werd uitgevonden. De cups werden gevuld met pads die de ontbrekende borst moesten vervangen. Die werden in de jaren 50 vervangen door een rubberen borstprothese uitgevonden door Dunlop en die er volgens een draagster 'vrij goed uitzag, maar onaangenaam aanvoelde omdat hij nogal hard was en de vervelende gewoonte had te gaan transpireren!"
De volgende stap was een opblaasbare prothese. Dat leek een goed idee, maar moest worden afgeblazen op grond van praktische problemen. Ze hadden de vervelende gewoonte op elk moment leeg te lopen. Soms zelfs met geluid. Een ander probleem ondervonden mensen die het vliegtuig namen. De veranderde luchtdruk in de cabine kon tot gevolg hebben dat de druk in de prothese toenam – soms met explosieve reacties tot gevolg.
Veel vrouwen herinneren zich nog wel de zogenoemde 'vogelvoer'-protheses, die gevuld waren met minuscule glazen korreltjes. Ondanks het feit dat ze zich eenvoudig aanpasten als je bijvoorbeeld afviel of bijkwam, waren ze nog steeds geen afdoende compensatie voor het natuurlijke gevoel en de uitstraling, omdat ze niet met het lichaam meebewogen.
De jaren 60 en 70
Vanaf het begin van de jaren 60 werd het een beetje beter toen de met vloeistof gevulde borstprothese werd uitgevonden. Die zag er niet alleen uit als een echte borst, maar bewoog ook heel natuurlijk. Dat werd de standaardborstprothese totdat een jonge student kunststoftechnologie uit Beieren, Cornelius Rechenberg genaamd, samen ging werken met een corsettenfabriek die ook borstprotheses maakte.
Omdat hij ervan overtuigd was dat door verschillende materialen en moderne technologie te gebruiken er iets veel beters geproduceerd moest kunnen worden, begon Cornelius te experimenteren met de ongebruikelijke combinatie van behangplaksel en plastic tassen. Na heel wat vallen en opstaan werd de eerste siliconen borstprothese geboren. In 1975 begon hij zijn eigen bedrijf en was de Amoena-borstprothese geboren.
De huidige borstprotheses
Tegenwoordig werkt het research- en developmentteam van Amoena nog steeds nauw samen met vrouwen die een borstoperatie hebben gehad, om te weten te komen wat zij wel en niet prettig vinden aan de producten die er voor hen op de markt zijn. Dit heeft geresulteerd in diverse nieuwe concepten, waaronder de lichtere borstprothese en innovatieve modellen met dubbele laag, die aan de achterkant voorzien zijn van vloeibare siliconen voor extra comfort.
Kijkend naar de toekomst
Omdat de levensstijl van de moderne vrouw steeds actiever wordt en haar behoeften veranderen, heeft Amoena zich ten doel gesteld zijn producten te blijven ontwikkelen om in deze behoeften te kunnen voorzien. Aan de andere kant zijn er ook nieuwe operatietechnieken geïntroduceerd die op hun beurt de ontwikkeling van borstprotheses en de technologie daarachter beïnvloeden.