Een inleiding op borstprotheses
Wat is een borstprothese? Wie kan ze dragen?
Borstprotheses en deelprotheses worden gebruikt als hulpmiddel voor vrouwen die geopereerd zijn aan de borst. Ze kunnen worden gebruikt na een mastectomie, borstsparende ingreep of reconstructie wanneer extra volume nodig is ten behoeve van totale symmetrie.
Een borstprothese lijkt qua uiterlijk en vorm zo veel mogelijk op de natuurlijke borst, waardoor een natuurlijk lichaamssilhouet ontstaat. Goed gemaakte borstprotheses gedragen zich als een natuurlijke borst, ze bewegen natuurlijk bij het lopen en behouden een natuurlijke symmetrie als de vrouw gaat liggen. Borstprotheses hebben echter niet alleen een cosmetische rol, er zijn ook medische redenen om ze te dragen. Doordat ze het gewicht van een echte borst compenseren, helpt een goed passende borstprothese om problemen te voorkomen, zoals lymfoedeem, een slechte houding en schouder- en nekklachten
Professionele fitters houden rekening met de individuele behoeften van de vrouw met wie ze een borstprothese uitzoeken. Beschikbaar zijn siliconen protheses met speciale kenmerken, zoals een zelfklevende achterkant of met een zelfvormende binnenlaag die zich aan de borstwand of het littekengebied van een vrouw aanpast. De belangrijkste overweging is het draagcomfort. Borstprotheses passen zich snel aan aan de lichaamstemperatuur, dus ze voelen niet aan als een apart lichaamsdeel. Bovendien zijn er innovatieve technologieën ontwikkeld die acute temperatuurregulering bieden in sommige borstprotheses, zodat de draagster de hele dag een hoog niveau aan comfort en frisheid ervaart. Deze zijn vooral geschikt voor vrouwen die hormoontherapie krijgen of in de overgang zijn, of tijdens fysieke activiteiten die transpiratie veroorzaken.
Het brede aanbod aan siliconen borstprotheses met speciale vormen, eigenschappen en gebruiksmogelijkheden biedt een basis voor optimale zorg voor de patiënt, wat ze ook nodig heeft. Deelprotheses kunnen ook worden gedragen door vrouwen met van nature ongelijke borsten om hun zelfvertrouwen en lichaamsbeeld te verbeteren.
Om de borstprothese of deelprothese goed op haar plaats te houden, zijn er speciale beha's met geïntegreerde hoesjes. Deze beha's bieden comfort -van klassieke tot trendy ontwerpen - maar hebben ook enkele extra functionele eigenschappen, zoals een iets hogere neklijn en onderarm en zachte gewatteerde bandjes waarmee ze tegemoetkomen aan de speciale behoeften van vrouwen die een borstprothese dragen. Omdat zoveel vrouwen zwemmen leuk vinden, vooral na een operatie aan de borst, is er ook speciale collectie aan badmode ontworpen met soortgelijke kenmerken. Hoesjes houden de borstprotheses goed op hun plaats en maken comfortabel bewegen en een natuurlijk silhouet mogelijk.
Voor de juiste pasvorm leveren opgeleide, gecertificeerde borstprothese fitters, individuele consultaties in gespecialiseerde verkooppunten, klinieken en ziekenhuizen.
De juiste borstprothese kan een groot verschil maken in hoe u u dagelijks voelt.
Om u een beetje te helpen, hebben we alle cupmaten en modellen van onze artikelen voorzien van een nummer en letter, net als bij bijvoorbeeld jeans en beha's. U kunt in drie eenvoudige stappen het juiste product vinden:
Stap 1: Cupvulling
Kies eerst uw cupmaat. Is uw resterende borst (1) klein, (2) gemiddeld of (3) groot?
Stap 2: Vorm
Selecteer dan de vorm (s) symmetrisch, (a) asymmetrisch of (e) extra. Over het algemeen is een symmetrische vorm het beste na een standaardmastectomie en een asymmetrisch model indien er ook lymfeklieren of huid in uw oksel zijn verwijderd.
Stap 3: Maat
Alle Amoena-borstprotheses zijn verkrijgbaar in een brede keuze aan maten, minimaal 11 tot 17 verschillende.